Παρασκευή Σακκά

Βιογραφικό

 

H Δρ.Παρασκευή Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία - Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία (1982-1983). Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992. 

Από το Δεκέμβριο του 1985 εργάστηκε σαν Επιμελήτρια στη Νευρολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ. Εκεί οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας (1997). Από τον Οκτώβριο του 2003 εργάζεται στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σαν Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με ανακοινώσεις και εισηγήσεις. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για την Άνοια και τις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου, φαρμακολογικά και κλινικά.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου (SPECT, PET), οι βιολογικοί δείκτες της Άνοιας, οι μη φαρμακευτικές θεραπείες της Άνοιας και ιδιαίτερα η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και στην θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της άνοιας και την επιβάρυνση των φροντιστών των ανοϊκών ασθενών. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, όπου και εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς από το 2002.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας (2009-2013). Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, που όρισε το Υπουργείο Υγείας, το Νοέμβριο του 2013.

Από το Δεκέμβριο του 2014 είναι πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

 

  Σύνδεσμοι

Alzheimer AthensAnoiaAktioslink_ygeia_Alink_europe_Alink_international_AAlzheimer Cooperative Valuation in Europe