Παρασκευή Σακκά

Βιογραφικό

 

H Δρ. Παρασκευή Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία - Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία. Επιστρέφοντας έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Νευρολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ όπου οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας. Από τον Οκτώβριο του 2003 είναι Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για την Άνοια και τις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου, φαρμακολογικά και κλινικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κλάδου Άνοιας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και μέλος της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την άνοια στην Ελλάδα. Είναι ο εθνικός εκπρόσωπος για την άνοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου (SPECT, PET), οι βιολογικοί δείκτες στην διερεύνηση των ανοϊκών συνδρόμων, οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην άνοια και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου Alzheimer.

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της άνοιας και την επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων με άνοια. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, όπου και εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς από το 2002.

Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 2014. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας που εκπόνησε και παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer το 2015.

Έχει συντελέσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια που ξεκίνησε το 2018 με την ανάπτυξη Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ίδρυση Ιατρείων Μνήμης στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και δημιουργία μονάδων τελικού σταδίου.

Η δράση της τόσο για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της άνοιας στον γενικό πληθυσμό όσο και για την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους αποτυπώνεται επίσης με τις ομιλίες που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα και τις συνεργασίες της με Δήμους. σχολεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς!

 

  Σύνδεσμοι

Alzheimer AthensAnoiaAktioslink_ygeia_Alink_europe_Alink_international_AAlzheimer Cooperative Valuation in Europe